
انواع جکهای پنوماتیک
جکهای پنوماتیکی قلمی شکل: اصولاً این نوع از جکها دارای سیلندرهای گردی شکل هستند.
جکهای پنوماتیکی تلسکوپی: این نوع از جک بسیار کممصرف بوده و موجودی آن بسیار اندک است.
جکهای پنوماتیکی پرس شده: این نوع از جکها دارای قطرهای مقطعی خاص و ازلحاظ سایز بلند و دراز هستند و حداکثر نیروی ممکن را ایجاد مینمایند.
جکهای پنوماتیکی دوطرفه: جکهای دوطرفه دارای دو شافت میباشند که به ترتیب پشت سر هم هستند و همچنین خلاف مسیر یکدیگر حرکت میکنند.
جکهای پنوماتیکی کامپکت: این نوع از جکهای پنوماتیکی در مقایسه با دیگر جکها از ابعاد کوچکتری برخوردارند.
جک پنوماتیکی با مگنت: تمام جکهای بالا میتوانند ازلحاظ شکل ساده یا مگنت دار باشند و معمولاً از مگنتها در مشخص کردن موضع جک کاربرد دارند.
جکهای پنوماتیکی دارای ترمز: در همه موارد فوق میتوانند دارای ضربهگیر یا ترمز باشند.
کنترل سرعت جک پنوماتیک
کنترل سرعت از مهمترین ابزارهای کنترل در سیستم پنوماتیک است. با کاهش یا افزایش فشار هوا سرعت این جکها قابلیت زیادشدن یا کم شدن را دارند که برای این موضوع معمولاً از رگلاتورهای فشارشکن استفاده میکنند. یکی از فعالیتهایی که این رگلاتورها انجام میدهند، ثابت نگاهداشتن جریان فشار هوای دستگاه است؛ مثلاً اگر هوای فشردهشده بهوسیلهی یک کمپرسور 8 تا 10 مرتبه تولید شود، به معنای این است که کمپرسور در 8 مرتبه روشنشده و در 10 مرتبه خاموش میشود. (به شکل اتوماتیک)
این وسیله با یک اختلاف دومرتبهای روبهرو است که این اختلاف جریان سرعت محرکها و نوسان نیرو را به دنبال خواهد داشت. یکی دیگر از ابزارهای کنترلی، انواع فلواگزوزها یا فلوکنترلها میباشد.
یک جک پنوماتیکی در کل شامل چند رگلاتور فرعی است که این رگلاتور باید همراه با واحد کنترل استفاده شود، واحد کنترل همواره باعث کاهش رطوبت جریان هوای فشرده و تصفیه هوا میشود و ضمناً با ترکیب کردن هوا با روغن طول عمر زیاد سیستم را تضمین میکند. اصولاً جکهای پنوماتیک به علت سرعت زیاد شامل ترمزهایی در قسمت ابتدایی و پایانی جک میباشند و با کمک پیچهای آلن میتوانند میزان نیروی ترمز را کنترل کنند.